Świąteczne prezenty jadalne,  Thermomix

Malibu

Kto się przygotowuje do świąt? Ja nie mogę się już doczekać mimo całej tej covido-wej sytuacji. Póki co ogarniam prezenty i skupiam się na tym co przyjemne. Tak mnie w tym roku naszło i szaleję w kuchni.

Pierwszą moją propozycją jest likier kokosowy Malibu. Butelki zamówione, likier zrobiony. Będzie od serca i tak inaczej niż zwykle. Polecam, bo jest naprawdę pyszny.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 500ml wódki
  • 500ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Sposób wykonania:

Wiórka kokosowe wsypujemy do dużego słoika min.1l. Do wiórków wlewamy wódkę, zakręcamy na 24h. Potrząsnąć co jakiś czas. Kiedy wiórka wchłoną cały alkohol, przesypujemy je na gazę w kilku partiach i dobrze odciskamy. W naczyniu miksującym założyć motylek, wlać oba mleka i wymieszać czas10sek/obr2, następnie wlać odcedzony alkohol. Wymieszać czas10sek/obr2. (można przelać do dużego naczynia i wymieszać rózgą kuchenną) Malibu przelać do butelki i zamknąć szczelnie. Przechowywać w lodówce , podawać schłodzony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *