Gotowanie,  Thermomix

Tajska zupa krem z dyni

Ostatnio zasypuję Was przepisami na zupy, ale nie są to zwykłe zupy. Na szczęście październik rozpieszcza nas pogodą, więc na razie nie musimy się rozgrzewać. Jednak za niedługo zrobi się zimno i wręcz sami będziemy szukali czegoś rozgrzewającego. Moja dzisiejsza propozycja to tajska zupa z dyni. Uwielbiam tego rodzaju kuchnię, a zupy w szczególności. Możecie ją podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami dyni lub krewetkami. Ta ostatnia wersja jest najlepsza. Pod przepisem napiszę Wam jak wykorzystać dynię, którą nie udało się zużyć do zupy.

sposób wykonania:

  • 800g dyni najlepsza piżmowa lub Hokkaido
  • 10g świeżego imbiru
  • 2 średnie bataty
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty Tom Yum
  • 1 trawa cytrynowa
  • 3 liście limonki kafir
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • curry opcjonalnie
  • 800 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 80ml jogurtu greckiego

sposób wykonania tradycyjnie:

Dynie kroimy i pozbywamy się pestek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 30 minut, następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojony w kostkę imbir, czosnek, bataty, trawę cytrynową i liście kafir. Smażymy ciągle mieszając przez 30 sekund. Następnie dodajemy dynię, podlewamy mleczkiem i wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i pastą tom yum. Po ugotowaniu wyciągamy liście kafir i trawę cytrynową, miksujemy aż powstanie gładka konsystencja. Podajemy na gorąco z kleksem jogurtu greckiego i posypujemy pestkami słonecznika.

sposób wykonania w thermomixie:

Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dodać masło, liście kafir i trawę cytrynową, dusić 1min/100°C/obr. 1. Dodać pokrojoną na kawałki dynię, pokrojone bataty, mleczko kokosowe, wodę, pastę tom yum, sól i pieprz, gotować 20 min/100°C/obr. 1, następnie wyjąć liście kafir i trawę, zmiksować 1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Krem z dyni podawać z kleksem jogurtu i pestkami dyni, bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego

Niewykorzystaną dynię obieramy kroimy na kawałki i dajemy do naczynia miksującego, ustawiamy 5 min/100°C/obr. 3, następnie 1 min/obr. 49, stopniowo zwiększając obroty. Gorący mus dyniowy zamykamy w wyparzonych słoiczkach, pasteryzujemy jeszcze przez 40 min w piekarniku w 130 °C . Taki mus później świetnie nadaje się do zupy, ciast lub deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *