Gotowanie

Truskawki w syropie

Uwielbiam zamykać w słoiku smaki lata. Zimą można się delektować jego smakiem. Truskawki to numer 1 na mojej półce w spiżarni. Robię je pod różną postacią. Dzisiaj podaję bardzo prosty przepis z którego będziecie mogli korzystać przez cały rok. Takie truskawki świetnie nadają się do deserów i ciast , a jakie naleśniki są pyszne…….. Do tego przepisu użyłam pół litrowe słoiki , do każdego dawałam około 300g truskawek, 100g cukru i po 2 łyżeczki soku z cytryny.

składniki:

  • 2kg truskawek
  • ok 700g cukru
  • sok z 2 cytryn

sposób wykonania:

Truskawki umyj i obierz z szypułek. Powkładaj do wyparzonych słoików podlej sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Zakręć i odstaw na 3 godziny, aż puszczą sok. Po tym czasie pasteryzuj 30 minut. Odstaw do wystygnięcia postawione do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Smacznego Smaczna Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *