Telefon

+48 500 171 691

Email

m.bykowska75@gmail.com

Godziny otwarcia

pon. - pt.: 9:00 - 21:00

Cześć. Pewnie się zastanawiacie gdzie byłam jak mnie nie było. Kto śledzi mnie na FB wie, że ostatnio się rehabilituję , a do tego na jakiś czas straciłam stronę. Wdarł mi się jakiś wirus, który zablokował całkowicie wejście na stronę, ale na szczęście wszystko już hula i mam nadzieję, że tak zostanie. Wróciłam do żywych więc szybciutko nadrabiam zaległości. Dzisiaj podrzucam przepis na ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi.

składniki:

  • 8 jajek
  • 300g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kostki margaryny Kasi
  • 500g truskawek
  • 500g rabarbaru

składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g zimnego masła

sposób wykonania:

Piekarnik ustawiamy na termoobieg 180 stopni. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka wbijamy do misy, wsypujemy oba cukry i miksujemy na dużych obrotach do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo do masy jajecznej. Następnie wlewamy małym strumieniem margarynę miksując na małych obrotach. Miksujemy do powstania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy (wym 36/24.5) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i pokrojone owoce układamy na cieście.

sposób wykonania kruszonki:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Całość wyrabiamy palcami aż powstanie konsystencja bułki tartej. Kruszonkę sypiemy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 1h 30min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Gosia

Cześć! Mam na imię Gosia :) W sieci jestem znana jako smaczna Gosia, bo lubię gotować smacznie i zdrowo. Znajdziesz tutaj efekt mojej pasji i sposobu spędzania wolnego czasu. Swoją pasję do gotowania połączyłam ze sprzedażą Thermomixów. Robię to, co kocham i zarażam innych swoją pasją. Jeżeli chcesz poznać możliwości urządzenia Thermomix lub pracować jak ja, zapraszam do kontaktu :-)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content