Gotowanie

Ucierane z truskawkami,rabarbarem i kruszonką

Cześć. Pewnie się zastanawiacie gdzie byłam jak mnie nie było. Kto śledzi mnie na FB wie, że ostatnio się rehabilituję , a do tego na jakiś czas straciłam stronę. Wdarł mi się jakiś wirus, który zablokował całkowicie wejście na stronę, ale na szczęście wszystko już hula i mam nadzieję, że tak zostanie. Wróciłam do żywych więc szybciutko nadrabiam zaległości. Dzisiaj podrzucam przepis na ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi.

składniki:

  • 8 jajek
  • 300g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kostki margaryny Kasi
  • 500g truskawek
  • 500g rabarbaru

składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g zimnego masła

sposób wykonania:

Piekarnik ustawiamy na termoobieg 180 stopni. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka wbijamy do misy, wsypujemy oba cukry i miksujemy na dużych obrotach do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo do masy jajecznej. Następnie wlewamy małym strumieniem margarynę miksując na małych obrotach. Miksujemy do powstania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy (wym 36/24.5) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i pokrojone owoce układamy na cieście.

sposób wykonania kruszonki:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło. Całość wyrabiamy palcami aż powstanie konsystencja bułki tartej. Kruszonkę sypiemy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 1h 30min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *