Gotowanie

Zupa tajska na mleczku kokosowym

Ostatnio dzieję się dużo złego. Nie mogę zrozumieć dlaczego w ludziach jest tyle nienawiści, że Ci co czynią dobro są traktowani jak największe zło. A najgorsze jest w tym wszystkim, że umierają dobrzy ludzie. Zastanawiam się czy coś dobrego jeszcze nas czeka, czy ludzie przejrzą na oczy. Rok dopiero się zaczął , a już połowa stycznia. U nas trwają ferie, ale szczerze to pogoda zawiodła na całego, jedyne co to można wybrać się na narty lub pogotować wspólnie z dziećmi. Z racji tego, że zimno za oknem przygotowałam dla Was rozgrzewającą zupę tajską. Jak już pewnie zauważyliście, lubię kuchnie tajską i jeszcze nie raz zagości na moim blogu. Gotowałam ją ju wiele razy, bo podbiła podniebienia wielu osób. Jak już wspominałam dzielę się tylko i wyłącznie sprawdzonymi przepisami. Więc i łapcie ten, bo jest naprawdę warty grzechu.




składniki:

  • 15g świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże chilli opcjonalnie
  • 1 łyżeczka zmielonego galangalu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mały pojedynczy filet z kurczaka
  • 8 dużych surowych krewetek
  • szczypior
  • trawa cytrynowa
  • 3 łyżeczki pasty Pad Thai
  • 2 łyżeczki pasty Tom Kha
  • sos rybny opcjonalnie
  • sos sojowy jasny opcjonalnie
  • makaron ryżowy
  • opakowanie mieszanki chińskiej
  • 1,5 l gorącej wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • opakowanie grzybów Shimeji


Sposób wykonania:
Imbir i czosnek kroimy w drobną kostkę. Trawę cytrynową delikatnie tłuczemy tępą częścią noża, żeby wydobył się aromat i kroimy na pół. Fileta umyć osuszyć i pokroić w małą kostkę. Papryczkę chilli pokroić w pół plastry. Do garnka wlewamy oliwę. Dodajemy imbir, czosnek, galangal, chili i trawę cytrynową. Całość dusimy ciągle mieszając tak, żeby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy fileta , dusimy 2 minuty. Dodajemy mieszankę chińską i grzyby. Całość podlewamy gorącą wodą. Doprawiamy wszystkimi pastami i sosami. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie wkładamy oczyszczone krewetki ( jeżeli były mrożone, należy je wcześniej rozmrozić) , zupę podlewamy mleczkiem i gotujemy jeszcze 5 minut. W tym czasie makaron wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut. Zupę podajemy z makaronem, posypaną szczypiorkiem. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *