Gotowanie

Zupa ziemniaczana

Coś mnie ostatnio wzięło na eksperymentowanie w zupach. Dzisiaj ugotowałam ziemniaczaną na wywarze warzywnym, bez grama mięsa. Wyszła mega dobra. zauważyłam ostatnio, że po mięsie czuję się strasznie ospała. Też tak macie?Nie mówię, że całkiem rzucę mięso, ale na pewno ograniczę. Dzisiaj łapcie w takim razie ziemniaczankę.

Składniki:

  • 1l bulionu warzywnego
  • ½l wody
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób wykonania:
Do garnka wlej wodę, następnie wrzuć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw delikatnie solą, dodaj listek i ziele i gotuj pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Następnie wlej wywar warzywny dopraw pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Dodaj zmiażdżony czosnek, serek wymieszaj z odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka i gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podaj zaraz po przygotowaniu posypaną obficie zieloną pietruszką. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *