Telefon

+48 500 171 691

Email

m.bykowska75@gmail.com

Godziny otwarcia

pon. - pt.: 9:00 - 21:00

Witajcie w Nowym Roku.

Dzisiaj przepis na pyszny wiejski żurek z pieczonym ziemniakiem i skwareczkami z wędzonego boczku. Takie pomysły przychodzą mi d głowy kiedy nie mogę zasnąć 🙂
Lubicie takie połączenie? Jeżeli wypróbujesz mój przepis, daj znać będzie mi miło.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 suszone grzybki(namoczyć)
  • 1l wody razem z tą  z grzybów
  • 500g zakwasu na żurek kupny lub własny
  • 2 liście laurowe – 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól – pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • śmietankę 12% do zup i sosów 
    Ponadto:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 łyżeczki masła – 4 ząbki czosnku
  • 150g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • sól – pieprz
  • folia aluminiowa
  • 1 łyżka oliwy

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyj i przekrój wzdłuż, nie obieraj, na czterech z połówek nałóż po łyżeczce masła,  przypraw solą i pieprzem i dodaj po jednym ząbku czosnku. W folię aluminiową zawiń po 2 połówki  ziemniaka. Piecz w 200°C 1 godzinę. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i usmaż w 1 łyżce oleju na złoty kolor. Do naczynia miksującego włóż czosnek rozdrobnij 3s/obr5. Zgarnij czosnek ze ścianek na dno naczynia. Dodaj oliwę, duś 2min/120°C/obr1 Dodaj wodę, grzybki, ziele i liść laurowy. Gotuj 10min/100°/obr1. Następnie wlej zakwas, dopraw solą i pieprzem gotuj jeszcze 10min/100°C/obr1. Dodaj majeranek, wlej śmietankę, (jeżeli żurek będzie kwaśny dodaj cukru) gotuj 3min/100°C/obr/1. Do miseczek ułóż po 2 połówki ziemniaka, wlej żurek i posyp skwarkami. Smacznego

Gosia

Cześć! Mam na imię Gosia :) W sieci jestem znana jako smaczna Gosia, bo lubię gotować smacznie i zdrowo. Znajdziesz tutaj efekt mojej pasji i sposobu spędzania wolnego czasu. Swoją pasję do gotowania połączyłam ze sprzedażą Thermomixów. Robię to, co kocham i zarażam innych swoją pasją. Jeżeli chcesz poznać możliwości urządzenia Thermomix lub pracować jak ja, zapraszam do kontaktu :-)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content