Nie każdy gotuje obiad składający się z dwóch dań. U mnie zupa musi być obowiązkowo. A teraz kiedy robi się co raz chłodniej, tym bardziej bez zupy się nie obejdzie. Dzisiaj podsyłam Wam pomidorową, którą robię na wiele sposobów, ale zawsze muszą być świeże pomidory lub przecier zrobiony przeze mnie. Zupa z kupnego przecieru, to już nie to samo. Gwarantuję!!!
składniki:
- 1kg pomidorów
- 100ml wody
- świeży imbir
- czosnek
- cebula
- papryczka chili
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- łyżka klarowanego masła
- 30dkg mięsa mielonego(wołowe,wieprzowe)
- oliwa z prażonego sezamu
- natka pietruszki do posypania
- 1 jajko
sposób przygotowania tradycyjnie:
Do garnka z grubym dnem dodajemy łyżkę masła, następnie pokrojony w kostkę czosnek, papryczkę, imbir i cebulę. Całość delikatnie przesmażamy, ale nie zrumieniamy, bo czosnek będzie gorzki. Jak poczujemy zapach czosnku wrzucamy pokrojone w ćwiartki pomidory. Podlewamy rosołem. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 15 minut. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, podlewamy odrobiną oliwy sezamowej , dodajemy zmiażdżone dwa ząbki czosnku i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Z gotowej masy mięsnej formujemy małe pulpeciki. Takie, żeby można je było zjeść na jeden raz. Układamy na sicie do gotowania na parze i gotujemy, aż mięso będzie gotowe do zjedzenia. Ja gotowałam je na garnku z zupą około 10 minut. Ugotowane pomidory miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko. Podajemy z pulpecikami posypaną natką pietruszki. Smacznego
sposób przygotowania w thermomixie:
Do naczynia miksującego włóż czosnek, cebulę, imbir i papryczkę rozdrobnij 3 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodaj pomidory, sól, pieprz i cukier, rozdrobnij 5 s/obr. 5. Dodaj wodę i masło. Nałóż dolną część przystawki Varoma, ułóż w niej pulpeciki,(przygotowania mięsa patrz wyżej) gotuj 15 min/Varoma/obr. 2. Zdejmij Varomę i zmiksuj zupę 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z pomidorów podawać z pulpecikami. Smacznego