Szukałaś/łeś przepisu na pyszne ciasto budyniowe…
To już znalazłaś/łeś!!!
Możesz użyć owoców z puszki jeżeli świeże morele są trudno dostępne. Wystarczy je tylko odsączyć i gotowe. Zdecydowanie wolę ciasta z kremem niż te typu babka piaskowa. Są o niebo lepsze właśnie dlatego, że krem i owoce powodują, że każdy kęs rozpływa się w ustach.
Też tak masz, czy jednak jesteś miłośnikiem ciast typu babka piaskowa?
Składniki na ciasto:
🔸️450g mąki pszennej
🔸️1 łyżeczkę proszku do pieczenia
🔸️250g miękkiego masła
🔸️200g serka homogenizowanego waniliowego
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki suche dodaj do misy, następnie dodaj serek i wyrób na gładkie ciasto. Ciasto podziel na pół. Jedną część zawiń w folię i włóż do lodówki. Drugą część rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż na formę 35×25. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200°C przez 20min.
Składniki na nadzienie:
🔸️ok. 15 moreli
🔸️2 budynie waniliowe bez cukru
🔸️130g cukru
🔸️750ml mleka 3,2%
Sposób wykonania:
Morele przekrój na pół wzdłuż i wrzuć do wrzącej wody, po 5 minutach wyciągnij i obierz ze skórki. Budyń wymieszaj w 150ml mleka, resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej budyń do gotującego się mleka i cały czas mieszaj. Budyń rozprowadź równo na spodzie podpieczonego ciasta. Ułóż połówki moreli, następnie wyłóż rozwałkowaną drugą część ciasta. Piecz 40min w 190°C. Ciasto wyciągnij z piekarnika, odłóż na kratkę do wystygnięcia. Polej lukrem cytrynowym.
Lukier zrób z soku z połowy cytryny i cukru pudru. Konsystencja ma być gęsta, ale lekko lejąca. Smacznego