Kiedyś pieczenie chleba przez nasze babcie było normą. Chleb stanowił podstawowe wyżywienie. Piekę chleby, bo smakują mi bardziej niż sklepowe, a nie ma nic lepszego jak zapach świeżo upieczonego chleba.

Dlaczego warto piec chleb w domu?

Przede wszystkim składniki jakie dodajemy do chleba to mąka, zakwas, drożdże, woda sól i różnego rodzaju ziarna. W chlebach sklepowych skład to często karmel, spulchniacze, regulatory kwasowości, dodatki anty pleśniowe, emulgatory i estry kwasu mono- i diacetylowinowego. Na szczęście pojawiają się piekarnie, które pieką chleby z dobrym składem.

Bo domowe najlepsze i wiesz co jesz.

Pieczenie chleba w domu jest o wiele tańsze.

Nie jest trudne, ani pracochłonne.

Satysfakcja murowana.

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszny chleb pszenno żytni na zakwasie. Przygotowanie takiego chlebka nie jest trudne. Z jednego przepisu wychodzą dwa małe bochenki około 600g lub możecie upiec w keksówce jeden większy.

Składniki na zaczyn:

🔸️150g aktywnego zakwasu żytniego

🔸️350g wody

🔸️300g mąki żytniej 720

Wszystkie składniki wymieszać, nakryć miskę folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.

Składniki ciasto właściwe:

🔸️zaczyn

🔸️300g mąki pszennej 750

🔸️175g wody

🔸️15g soli

Sposób wykonania:

Ważne żeby woda była przefiltrowana lub mineralna niegazowana. Woda chlorowana nie jest zalecana do wypieków chleba. Jeżeli chcemy sprawdzić czy zaczyn jest gotowy do wypieku, dodajemy łyżeczką odrobinę do szklanki z wodą. Jeżeli zaczyn będzie się unosił, możemy piec chlebek, a jeżeli opadnie na dno musi jeszcze po leżakować. Z własnego doświadczenia powiem, że mi najlepiej pracuje się na zakwasie z mąki żytniej 720. Do misy robota dodajemy cały zaczyn, mąkę, wodę i sól. Mieszamy hakiem 10 minut. W tym czasie przygotowujemy dwie małe foremki o wymiarach 17×13, smarujemy olejem i posypujemy mąką. Rozlewamy ciasto po równo, (do połowy foremek) i odstawiamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na 2,5 godziny lub do podwojenia objętości. Polecam posypać chlebki na wierzchu mąką żytnią 2000. Piekarnik nagrzewamy do 240°C. Wkładamy chlebki na dolną półkę. Na dno piekarnika wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Pieczemy 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy chlebki z piekarnika i zostawiamy w foremkach na 5 minut, po tym czasie wykładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.