Deserki w słoiczkach cieszą się wielkim powodzeniem. Ja często przygotowuje je na wszelakie domowe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znikają. Ale taki deser również sprawdzi się jako prezent jadalny i na pewno ucieszy niejednego obdarowanego. Zauważyliście, że proste rzeczy wychodzą najlepiej? Słodki krem i kwaśna malina, dają świetne połączenie. Każdy kęs, to eksplozja smaku. Koniecznie zróbcie na walentynki.
Składniki na krem;
200g białej czekolady
200g śmietanki min. 30%
250g serka mascarpone
Składniki na mus malinowy:
400g malin
50g cukru
100g malin do kremu
Sposób wykonania:
Czekoladę należy połamać, dodać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Do misy miksera wlej śmietanę i zacznij miksować zwiększając delikatnie obroty. Ciągle miksując dodaj stopniowo serek. Zmniejsz obroty i wlej małym strumieniem czekoladę. Miksuj do połączenia się składników. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, ułatwi to nakładanie do słoiczków.
Mus malinowy:
Maliny zagotuj z cukrem przez 5 minut. Zmiksuj i przecedź przez sitko, żeby nie było pestek.
Krem nakładaj do słoiczków dodając po kilka malin. Tak do ¾ słoiczka, następnie uzupełnij musem malinowym. Krem jemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego
