Śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek dnia. Ja nie wyobrażam sobie normalnie funkcjonować bez porządnego śniadania. Śniadanie dodaje energii, poprawia samopoczucie, dlatego warto jeść nabiał, jaja i inne produkty bogate w białko. Jedzenie śniadania zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego. Niezjadanie śniadania do godziny po przebudzeniu spowalnia metabolizm o 30%. Za to zjadanie śniadania nakręca metabolizm, który pomaga spalać tkankę tłuszczową.
Dlatego warto kierować się chińskim przysłowiem ” Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”.
Zapraszam więc na nie byle jakie śniadanie w postaci gofrów wytrawnych, podanych z jajkiem sadzonym, na bekonie, z guacamole.
Szczegóły przepisu na gofry i guacamole znajdziecie na cookidoo.pl
Składniki na gofry:
🔸️jajka
🔸️mleko
🔸️mąka pszenna
🔸️olej rzepakowy
🔸️proszek do pieczenia
Pozostałe składniki:
🔸️rukola
🔸️bekon grillowany
🔸️jajko sadzone
🔸️pomidorki koktajlowe
🔸️syrop klonowy
🔸️guacamole
Sposób przygotowania:
Na upieczonego gofra nakładamy rukole, następnie 2 plasterki grillowanego bekonu, na bekon nakładamy jajko sadzone. Gotowe gofry polewamy syropem klonowym. Podajemy od razu po przygotowaniu, z guacamole i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego