Kto się przygotowuje do świąt? Ja nie mogę się już doczekać mimo całej tej covido-wej sytuacji. Póki co ogarniam prezenty i skupiam się na tym co przyjemne. Tak mnie w tym roku naszło i szaleję w kuchni.
Pierwszą moją propozycją jest likier kokosowy Malibu. Butelki zamówione, likier zrobiony. Będzie od serca i tak inaczej niż zwykle. Polecam, bo jest naprawdę pyszny.
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 500ml wódki
- 500ml mleka skondensowanego słodzonego
- 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Sposób wykonania:
Wiórka kokosowe wsypujemy do dużego słoika min.1l. Do wiórków wlewamy wódkę, zakręcamy na 24h. Potrząsnąć co jakiś czas. Kiedy wiórka wchłoną cały alkohol, przesypujemy je na gazę w kilku partiach i dobrze odciskamy. W naczyniu miksującym założyć motylek, wlać oba mleka i wymieszać czas10sek/obr2, następnie wlać odcedzony alkohol. Wymieszać czas10sek/obr2. (można przelać do dużego naczynia i wymieszać rózgą kuchenną) Malibu przelać do butelki i zamknąć szczelnie. Przechowywać w lodówce , podawać schłodzony.