Trufle to przepyszne słodkie kulki, które można robić w różnych otoczkach. Ja dziś podam Wam przepis na trufle posypane kakaem. Jakiś czas temu zakupiłam sobie świetną książkę z przepisami z czekolady i z racji tego, że zbliżają się mikołajki postanowiłam popróbować. Wiadomo, że nie tylko dzieci lubią słodycze, więc takie praliny można zrobić również na prezent pod choinkę swojej połówce jak i komuś z rodziny, czy przyjacielowi. Książka ma świetne przepisy, jak uda mi się zrobić jeszcze inne smakowitości, a bardzo bym chciała, na pewno się z Wami podzielę. Proponuję zrobić z podwójnych składników, bo na pewno szybko zniknie.
składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 100ml śmietany kremówki
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki miodu
- około 30g przesianego kakao
sposób wykonania:
Czekoladę gorzką posiekaj na drobne kawałki i wrzuć do miski. Śmietanę, kawę rozpuszczalną i miód zagotuj, po czym zalej nimi czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki , aby masa się ścięła. Wyjmij masę z lodówki i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Następnie ulep z niej kulki równej wielkości. Kulkę z przygotowanej masy obtocz w kakao. Gotowe trufle przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku, w lodówce. Smacznego
sposób przygotowania na thermomix:
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 20 s/obr. 10. Śmietanę, kawę rozpuszczalną i miód dodaj do czekolady, rozpuścić 3 min/50°C/obr. 1 Przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia. Przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. Następnie formuj z niej kulki równej wielkości. Kulkę z przygotowanej masy obtocz w kakao. Gotowe trufle przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku, w lodówce. Smacznego