Witajcie w Nowym Roku.
Dzisiaj przepis na pyszny wiejski żurek z pieczonym ziemniakiem i skwareczkami z wędzonego boczku. Takie pomysły przychodzą mi d głowy kiedy nie mogę zasnąć 🙂
Lubicie takie połączenie? Jeżeli wypróbujesz mój przepis, daj znać będzie mi miło.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 4 suszone grzybki(namoczyć)
- 1l wody razem z tą z grzybów
- 500g zakwasu na żurek kupny lub własny
- 2 liście laurowe – 3 ziarna ziela angielskiego
- sól – pieprz
- 2 łyżki majeranku
- śmietankę 12% do zup i sosów
Ponadto: - 4 średnie ziemniaki
- 4 łyżeczki masła – 4 ząbki czosnku
- 150g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- sól – pieprz
- folia aluminiowa
- 1 łyżka oliwy

Sposób wykonania:
Ziemniaki umyj i przekrój wzdłuż, nie obieraj, na czterech z połówek nałóż po łyżeczce masła, przypraw solą i pieprzem i dodaj po jednym ząbku czosnku. W folię aluminiową zawiń po 2 połówki ziemniaka. Piecz w 200°C 1 godzinę. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i usmaż w 1 łyżce oleju na złoty kolor. Do naczynia miksującego włóż czosnek rozdrobnij 3s/obr5. Zgarnij czosnek ze ścianek na dno naczynia. Dodaj oliwę, duś 2min/120°C/obr1 Dodaj wodę, grzybki, ziele i liść laurowy. Gotuj 10min/100°/obr1. Następnie wlej zakwas, dopraw solą i pieprzem gotuj jeszcze 10min/100°C/obr1. Dodaj majeranek, wlej śmietankę, (jeżeli żurek będzie kwaśny dodaj cukru) gotuj 3min/100°C/obr/1. Do miseczek ułóż po 2 połówki ziemniaka, wlej żurek i posyp skwarkami. Smacznego
