Jeszcze całkiem niedawno cieszyłam się przybyciem wiosny, tym, że będzie można usiąść na tarasie, wypić kawkę na świeżym powietrzu, wsłuchując się w śpiew ptaków. A teraz głowę mam zajętą wojną na Ukrainie, jak pewnie większość z Was. Nie mieści mi się w głowie, że w 21 wieku dzieją się takie rzeczy. Co Ci biedni ludzie przeżywają, ile nerwów tracą myśląc co dzieje się z ich synami, mężami, którzy zostali, żeby walczyć. Nawet nie chcę myśleć, że nas też może to spotkać 🙁
Dzisiaj nie bez powodu przychodzę do Was z przepisem na barszcz ukraiński. Mam u siebie rodzinę 5-cio osobową, a, że nigdy nie jadłam prawdziwego barszczu ukraińskiego, poprosiłam Panie, żeby mi ugotowały. Oczywiście bardzo mi smakował i dzielę się z Wami przepisem 🙂
składniki:
3 buraki
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
ćwiartkę białej kapusty
½kg ziemniaków
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
puszka fasoli
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana kwaśna 18% tłuszczu
3l bulionu mięsnego lub warzywnego
koperek i zielona pietruszka do posypania
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Buraki, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę i czosnek pokrój w pół plastry. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i duś do miękkości. Następnie dodaj przecier, zamieszaj i dodaj odrobinę soli i pieprzu. W dużym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę, następnie dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj do miękkości. Dodaj duszone warzywa, odcedzoną fasolę, sól i pieprz do smaku. Gotuj około 10 minut. Barszcz podawać na ciepło, posypany drobno pokrojonym koperkiem i pietruszką, z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego