Już w poprzednim wpisie na chleb pisałam dlaczego warto piec chleby. Ja bardzo zwracam uwagę na to co jem, a z pieczywem ze sklepu różnie bywa. Teraz kiedy mam u siebie rodzinę 5-cio osobową z Ukrainy jest to dla mnie przede wszystkim duża oszczędność. Zrobienie tego chleba nie jest trudne, a smak jest rewelacyjny. Przepis na chleb bezglutenowy z ziarnami mam z programu Domowa piekarnia Kucharskiego. Polecam ten program, bo można wypróbować świetne przepisy. Z pieczywem bezglutenowym jest problem jedynie w tym, że długo nie poleży((około4-dni). Ale myślę, że zjecie go bardzo szybko.
Jeżeli wypróbujesz ten przepis , daj koniecznie znać. Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna.
Składniki:
50g siemię lniane
50g nasiona chia
30g pestki dyni
30g sezam
250g mąka gryczana
150g mąka kukurydziana
150g mąka ryżowa
2 łyżki soli
20g świeżych drożdży
2 łyżki miodu(dodałam od siebie)
masło do posmarowania formy

Sposób wykonania:
Wszystkie ziarna moczyć w 200ml wody 14h, a najlepiej całą noc. Drożdże rozpuścić w 400ml wody. Ziarna przełożyć do miski, wlać drożdże z wodą dodać mąki, sól i miód. Wymieszać na gładkie ciasto. Formę prostokątną wysmarować masłem i posypać ulubionymi ziarnami. Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce na 1h. W tym czasie ustawić piekarnik na 220°C, góra dół. Chleb pieczemy 45 minut. Ja dodatkowo przed pieczeniem spryskuje chleb wodą i posypuje ziarnami. Smacznego
