Dzisiaj zapraszam na kolejną potrawę zrobioną przez moje Panie z Ukrainy. Szuba świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, na imprezie imieninowej i bez okazji. Jeżeli jesteś miłośnikiem śledzi, koniecznie spróbuj tego przepisu i podziel się wrażeniami. Ja osobiście wcześniej nie robiłam szuby, ale miałam okazję ją jeść lata temu. Od kiedy mieszka u mnie rodzina z Ukrainy, dzielimy się przepisami. My poznajemy kuchnię ukraińską, a oni uczą się kuchni polskiej. Fajne jest to, że zaczynamy się rozumieć bez tłumacza 😀
Co potrzebujesz do przygotowania szuby?
Składniki:
½kg śledzi matias
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
½kg ziemniaków
½kg buraków
ocet
majonez
Sposób wykonania:
Śledzie wcześniej namoczyć. Marchewkę i ziemniaki ugotować do miękkości. Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na dnie półmiska lub w przeźroczystej misce, Polewamy odrobiną octu. Na śledzie układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wykładamy majonez. Ostudzone warzywa obieramy i ucieramy na dużych oczkach, ale każde oddzielnie, ponieważ układamy warstwami. Na majonez nakładamy marchewkę, ponownie majonez, starte ziemniaki, majonez, starte buraki i znowu majonez. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby składniki się przegryzły. Smacznego