Owoce morza, awokado i rukole bardzo często używam w mojej kuchni, o czym niebawem się przekonacie. Ale szczerze powiem, że wędzone krewetki miałam okazję spróbować pierwszy raz. Kiedy robiłam zakupy w Makro i zobaczyłam je wśród wędzonych ryb, stwierdziłam, że nie mogę tak po prostu przejść obojętnie i ich nie kupić. Moje potrawy są zróżnicowane, lubię eksperymentować podczas gotowania. Nie lubię nudy na talerzu jak i w życiu. Ciągle coś zmieniam, szukam nowych zajęć i dlatego też mam nadzieję, że Wy nie będziecie nudzić się tutaj ze mną. Już niebawem Andrzejki, więc śledźcie moje wpisy, będą na pewno zaskakujące. Ta sałatka może być zaskoczeniem dla gości, ale polecam ją przede wszystkim na romantyczny wieczór z ukochanym.
składnik ina sałatkę:
– opakowanie rukoli
– 250g pomidorków koktajlowych
– 2szt awokado
– 10 wędzonych krewetek
sposób wykonania sałatki:
Rukolę przekładamy do miski. Pomidorki kroimy w ćwiartki, obrane awokado w kostkę. Warzywa dodajemy do rukoli…..
składniki na dressing:
– 100ml oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– 1.5 łyżki miodu
– łyżka musztardy Dijon
– sól
– świeżo mielony pieprz
sposób wykonania dressingu:
Oliwę wlewamy do miseczki, wciskamy sok z cytryny, dodajemy miód, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy aż składniki się połączą. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę, a na wierzch układamy wędzone krewetki. Proponuję do tego lampkę białego ulubionego wina. Smacznego