Witajcie Kochani. U mnie dużo się dzieje, dlatego tak mnie mało. Walczę z remontem, zrobiłam kurs fotografii kulinarnej i będziecie mogli zobaczyć tego efekty. Dzisiaj na instagramie u mnie fajne wyzwanie, jak jeszcze mnie nie obserwujecie to zapraszam @smacznagosia Zbliża się koniec października, a za oknem piękne słoneczko, lepszej pogody nie mogliśmy sobie wymarzyć.
Lecimy z przepisem na rewelacyjną zupę krem z kukurydzy. Pierwszy raz miałam okazję spróbować ją w restauracji https://www.instagram.com/bistrobene/?hl=pl Polecam Wam tę restaurację z czystym sumieniem. Mają pyszne jedzenie, świetną obsługę i fajną lokalizację. Nie wiem czy wiecie zaczął się Restaurant Week https://restaurantweek.pl/ można wybrać sobie restaurację i zjeść w dobrej cenie. Oczywiście wcześniej trzeba zarezerwować miejsce. Ok to przechodzimy do zupy.
składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 400ml mleczka kokosowego
- 10g świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulę
- 500ml wody
- 1 łyżeczkę soli
- szczyptę pieprzu
- szczyptę ostrej papryki
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1łyżkę masła
sposób wykonania tradycyjnie: Cebulę, imbir i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Uważamy żeby nie przypalić. Następnie podlewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleczko i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Zagotowujemy, następnie miksujemy aż powstanie gładka konsystencja. W razie potrzeby przecedzić przez sitko. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z popcornem. Smacznego
sposób przygotowania w Thermomix-ie Cebulę kroimy na ćwiartki, wrzucamy do naczynia miksującego razem z imbirem i czosnkiem, ustawiamy czas 4/sek , 5/obr Zgarniamy kopystką ze ścianek naczynia, następnie dodajemy masło, ustawiamy czas 2/min,120/st, 2/obr. Dolewamy wodę, dodajemy kukurydzę i gotujemy czas 8/min, 100/st, 2/obr. Następnie wlewamy mleczko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, gotujemy jeszcze 2/min, 100/st, 2/obr Całość miksujemy 1,30/s od 5 /obr zwiększając stopniowo do 10/obr. Podawać jak wyżej. Smacznego