Telefon

+48 500 171 691

Email

m.bykowska75@gmail.com

Godziny otwarcia

pon. - pt.: 9:00 - 21:00

Wprawdzie już po świętach i jako Przedstawiciel Thermomix Kraków miałam ręce pełne roboty, więc nie zdążyłam wrzucić przepisu na tę pyszną babę, chciałam nadrobić to niedopatrzenie. Warto ją zrobić, bo jest mega pyszna. Uwielbiam drożdżowe ciasta i ta na pewno zagości u mnie nie jeden raz. Włosi przygotowują ją na Boże Narodzenie, a ja zrobiłam w Wielkanoc. Też można 🙂

Najważniejsza w tym przepisie jest mąka. Nie polecam kombinować z innymi mąkami, ponieważ babka wtedy nie wyjdzie taka jak powinna. Przy zwykłej mące nie będzie taka pulchna i delikatna. Wiem to, bo zanim przyszła mi ta właściwa próbowałam zrobić babki ze zwykłej mąki i naprawdę jest mega różnica.

Mąka Manitoba, (bo o niej mowa) jest odmianą mąki o największej zawartości glutenu. Pieczywo i ciasta z mąki Manitoba dłużej zachowują wilgotność, niż wypieki ze zwykłej mąki.

Mąki powyżej 300 W, nazywane “silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy właśnie Manitoba.

Do czego służy mąka Manitoba?

Stosuje się ją do wyrobu makaronów, do wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków chapati i oczywiście do drożdżowych włoskich babek Panettone.

składniki na zaczyn:

  • 90g mąki Manitoba
  • 185g letniej wody
  • 25g świeżych drożdży

Do misy w której będziesz wyrabiać ciasto odważ mąkę, dodaj wodę i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki wyrób mikserem do połączenia się składników. Odstaw zaczyn do podwojenia objętości.

Składniki na ciasto 1:

  • zaczyn
  • 165g mąki Manitoba
  • 2 jajka
  • 45g miękkiego masła
  • 30g cukru

Wszystkie składniki dodaj do miski z zaczynem i wyrób. Odstaw przykryte folią do lodówki na 12h lub całą noc.

składniki na ciasto 2:

  • ciasto 1
  • 275g mąki Manitoba
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 90g miękkiego masła
  • 60g miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g namoczonych i odsączonych rodzynek
  • 100g skórki pomarańczowej
  • kawałki masła do ułożenia na górę ciasta

sposób wykonania:

Do ciasta 1 dodaj po kolei wszystkie składniki i mieszaj mikserem do połączenia się składników, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką lub folią i odstaw na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel na około 3 części w zależności od wielkości foremek. Ciasta ma być pół foremki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny, ciasto ma sięgać do końca foremki. Natnij górę babki żyletką, zrób krzyżyk, a na górze każdej babki ułóż po kawałku masła. Piekarnik ustaw na 180 stopni dół i piecz 5min. Następnie ustaw temperaturę na 170 stopni góra dół i piecz 35 minut. Babki po upieczeniu powinno się studzić nabite na szpikulec odwrócone do góry dnem. Ja studziłam na kratce. Tradycyjne włoskie baby nie są polewane lukrem, ani posypywane cukrem. Każdy robi jak uważa. Smacznego

Jeśli jesteś fanem smacznych potraw i szukasz niezawodnego urządzenia kuchennego, które wesprze Cię w codziennym gotowaniu, to szczerze polecam Thermomix. To kultowe urządzenie kuchenne, które sceptycyzm zmienia w prawdziwą ciekawość i satysfakcję.

Gosia

Cześć! Mam na imię Gosia :) W sieci jestem znana jako smaczna Gosia, bo lubię gotować smacznie i zdrowo. Znajdziesz tutaj efekt mojej pasji i sposobu spędzania wolnego czasu. Swoją pasję do gotowania połączyłam ze sprzedażą Thermomixów. Robię to, co kocham i zarażam innych swoją pasją. Jeżeli chcesz poznać możliwości urządzenia Thermomix lub pracować jak ja, zapraszam do kontaktu :-)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content