Uwielbiam zamykać w słoiku smaki lata. Zimą można się delektować jego smakiem. Truskawki to numer 1 na mojej półce w spiżarni. Robię je pod różną postacią. Dzisiaj podaję bardzo prosty przepis z którego będziecie mogli korzystać przez cały rok. Takie truskawki świetnie nadają się do deserów i ciast , a jakie naleśniki są pyszne…….. Do tego przepisu użyłam pół litrowe słoiki , do każdego dawałam około 300g truskawek, 100g cukru i po 2 łyżeczki soku z cytryny.
składniki:
- 2kg truskawek
- ok 700g cukru
- sok z 2 cytryn
![](https://smacznagosia.pl/wp-content/uploads/2019/06/truskawki-w-syropie20190621_152127-1024x956.jpg)
sposób wykonania:
Truskawki umyj i obierz z szypułek. Powkładaj do wyparzonych słoików podlej sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Zakręć i odstaw na 3 godziny, aż puszczą sok. Po tym czasie pasteryzuj 30 minut. Odstaw do wystygnięcia postawione do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Smacznego Smaczna Gosia
![](https://smacznagosia.pl/wp-content/uploads/2019/06/20190621_182552-1024x768.jpg)