Deserki w słoiczkach cieszą się wielkim powodzeniem. Ja często przygotowuje je na wszelakie domowe imprezy. Są szybkie w przygotowaniu, a jeszcze szybciej znikają. Ale taki deser również sprawdzi się jako prezent jadalny i na pewno ucieszy niejednego obdarowanego. Zauważyliście, że proste rzeczy wychodzą najlepiej? Słodki krem i kwaśna malina, dają świetne połączenie. Każdy kęs, to eksplozja smaku. Koniecznie zróbcie na walentynki.

Składniki na krem;

🔸️200g białej czekolady

🔸️200g śmietanki min. 30%

🔸️250g serka mascarpone

Składniki na mus malinowy:

🔸️400g malin

🔸️50g cukru

🔸️100g malin do kremu

Sposób wykonania:

Czekoladę należy połamać, dodać do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Do misy miksera wlej śmietanę i zacznij miksować zwiększając delikatnie obroty. Ciągle miksując dodaj stopniowo serek. Zmniejsz obroty i wlej małym strumieniem czekoladę. Miksuj do połączenia się składników. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, ułatwi to nakładanie do słoiczków.

Mus malinowy:

Maliny zagotuj z cukrem przez 5 minut. Zmiksuj i przecedź przez sitko, żeby nie było pestek.

Krem nakładaj do słoiczków dodając po kilka malin. Tak do ¾ słoiczka, następnie uzupełnij musem malinowym. Krem jemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.